blog

Millenials en Werk, een Andere Kijk op de Nieuwe Generatie.

Millenials en Werk, een Andere Kijk op de Nieuwe Generatie.

Millenials en Werk, een Andere Kijk op de Nieuwe Generatie.

Als je met ondernemers in de Horeca spreekt, klinkt de bezorgdheid om personeel luid. Je vind haast geen goede mensen, er is een groot verloop, ze zijn niet meer betrokken, ze luisteren niet……

Het is kortom een ware nachtmerrie. Als je dan even verder vraagt dan gaat het meestal, maar niet uitsluitend, over de beruchte millennials. Of “de jeugd van tegenwoordig”.

De kracht van klachten! 

De kracht van klachten! 

De kracht van klachten! 

In het tijdperk voor social media werd een klacht gemiddeld 20 keer doorverteld. Vrouwen doen dit veel vaker, gemiddeld 32 keer, mannen gemiddeld 5 keer. Maar dat was vroeger. Vandaag met social media gaat dat over gemiddeld 740 keer. Dat is heel wat. Een reden te meer om hier een duidelijk plan van aanpak en een strategie voor te hebben. Heb jij die?

Hoe vaak zeg jij NEE tegen een klant?

Hoe vaak zeg jij NEE tegen een klant?

Hoe vaak zeg jij NEE tegen een klant?

Heb je er al ooit bij stil gestaan wat een “nee” op een vraag van een klant aan impact heeft? Is het zo simpel als het korte “nee” of zijn de gevolgen veel groter dan je denkt. Een klant herinnert zich altijd het laatste contact. Wat als dat een nee was? Als je er nog niet hebt bij stil gestaan lees dan snel dit artikel en misschien zeg je morgen wel JA!

Horeca Junkie Inzicht #2

Ben jij al een BadAss in Horeca land?

Connection and generosity replaces the mindset of fear
— Seth Godin

In de horeca hebben we de gewoonte om onze concurrentie nauwlettend in het oog te houden. Wanneer er een nieuwe zaak in onze buurt open gaat houden we ons hart vast. Gaan we nog genoeg klanten hebben? We gaan eens incognito eten en vergelijken grondig de gelijkenissen en de verschillen. We kennen het allemaal.

Maar zou het anders kunnen? Hoe zou dat er dan kunnen uitzien? In de groeiende deel economie lijkt de horeca wel achter te blijven. Wat zou er gebeuren als we anderen mee in de potten en pannen laten kijken?

Nochtans gaat er van “delen” een energie uit van grote vrijgevigheid, verbondenheid en (zelf)vertrouwen. Kan je je al voorstellen hoe mensen rondom jou zich zouden voelen als je ze deelgenoot maakt van jouw geheimen en dus ook een beetje van je succes?

Generosity, abundance and idiosyncrasy in service of craft and community.
— Seth Godin

Seth Godin, de beroemde marketing goeroe verteld in zijn ontroerend artikel "Bread and Books" over zijn bezoek aan de beroemdste bakker in Parijs en waar hij in de winkel durfde te vragen naar een stukje van de desem van zijn brood.

De bakker nam hem mee naar zijn bureau, praatte uren met Seth Godin en nam hem mee naar de kelder waar de magie gebeurde. Seth Godin ging naar huis met een stukje van de desem en bakte er zelf nog jaren brood mee. Later zou hij een boek aan de bakker opdragen. “Generosity, abundance and idiosyncrasy in service of craft and community.” zegt Seth Godin hierover.

Wat zou jij doen als een klant naar het recept van je Chai Latte vraagt of waar die heerlijke wijn vandaan komt? Durf jij te delen? Ben jij zeker genoeg van jezelf en je unieke manier van je zaak uit te baten dat je weet dat zelfs als je het beste recept van je kaart deelt, niemand het zelf zo zal maken zoals jij? En dat je anderzijds een klant zo gelukkig hebt gemaakt dat hij nog jaren later over je spreekt en en wie weet een boek aan jou opdraagt?

'Show up! Be too good to be ignored.'

Deze gedachte willen wij bij Horeca Junkies ook graag delen. Concreet voor de horeca gaat het om de mindset te veranderen, dat het net gaat om de verschuiving in kijken. Wat hebben mensen écht nodig en wat kan ik geven? Van intern gericht naar écht luisteren naar je klanten. Zonder daarbij je eigenheid te verliezen.

Hostmanship gaat over het belang van de andere. Het gaat dus om echte connectie, om verbinden met je doelgroep, fans maken.

In de wereld van horeca waar alles inderdaad snel aan het veranderen is, waar trends zich snel opvolgen, waar je zo afhankelijk bent van de markt … is het net belangrijk om te begrijpen dat als je echt iets van waarde kan leveren voor de doelgroep die je kiest, je net veel meer vertrouwen en controle krijgt. Het gaat steeds om kwaliteit brengen, om beter te worden elke dag, to show up! "Be too good to be ignored”.